Friday, August 5, 2016

Boracay - part 2

Sambung lagi pada hari kedua di Boracay. Sebelum aku teruskan cerita di Boracay, mari aku tunjukkan Hotel La Carmela De Boracay. Amik kau naik tergeliat lidah aku nak menyebutnya. Bayaran dikenakan untuk penginapan sepanjang 3 hari 2 malam di sana adalah sekitar RM650++ untuk 3 orang. Depan hotel terus jumpa pantai. 

Memandangkan di Boracay cepat cerah, pada pagi tu kami bangun pukul 6 pagi sedar-sedar dah terang benderang. Hmm nampak gaya solat subuh gajahlah. Perancangan pada pagi ini nak ambil pakej island hopping. Sebelum meneruskan perjalanan, kita makan pagi dulu di hotel. 

Pakej makan pagi yang diberikan oleh hotel cuma untuk 2 orang jadi kena bayar untuk tambahan seorang lagi. Maaf aku tak ingat berapa bayarannya. Manakala pilihan makanan yang boleh makan adalah terhad. Aku cuma ambil nasi putih, roti, telur goreng, cereal dan buah-buahan. Nasib baik adik aku bawa makanan dari Malaysia. Baru ada selera nak makan. 

Untuk mengambil pakej island hopping, kami pergi ke Station 3 dan pakej-pakej lain ada juga disediakan di sana juga. Pilih sahaja mana yang suka sama ada nak yang private atau group tour. 

Memandangkan kami tak nak tour yang lama-lama, kami pilih pakej private tour yang merangkumi Crystal Cove Island dan melayari sepanjang pantai Boracay. Ayah aku dah pesan, tak melibatkan aktiviti mandi-mandi atau snorkeling. Pendek kata tak nak basahkan baju langsung! Bayaran dikenakan untuk 3 orang adalah PHP1,500 selama 3 jam. 

Inilah bot yang kami naik. 

Crystal Cove Island, destinasi pertama kami. 

Ada 2 cove kalau sesiapa yang ingin mencuba. Aku tak masuk sebab takut tapi adik dengan ayah aku masuklah. Aku ni badan je besar tapi penakut. 


Cove pertama.


Cove kedua. 

Aktiviti aku adalah ambil gambar sementara tunggu adik dan ayah aku keluar. Aktiviti yang sungguh tak mencabar langsung! Mari aku tunjukkan gambar sekitar Crystal Cove. Lebih kurang 1 jam setengah kami berada di Crystal Cove. Pemandangan di sini memang cantik dengan air yang jernih. Seterusnya kami dibawa mengelilingi Boracay bermula dari Station 1 sampailah ke Station 3.

Inilah hotel paling mahal di Boracay, Hotel Shangri La. Tak salah aku, bayaran untuk 1 malam melebihi PHP25,000. 

Katanya rumah ini milik ahli tinju Filipina yang masyhur, Manny Pacquiao. Besarnya rumah dia. 

Selesai tour, kami jalan-jalan sepanjang pantai Boracay. Entah macamana, sambil jalan-jalan boleh jumpa kedai makan halal. Apa lagi, kita makan dulu. Di Boracay terdapat komuniti kecil Islam yang datang dari Mindanao. Bila nampak kami, mereka cukup teruja sambut kami. Ayah aku lagilah suka bila jumpa mereka. Siap tanya lagi, mana nak cari masjid di Boracay ni. 

Kedai makanan halal di Boracay. 

Bila sampai di Boracay, jangan lupa untuk beli mangga kering. Sedap dan manis rasanya. Sempat lagi aku beli beg, fridge magnet dan key chain di kedai sebelah kedai makan ni. Kebetulan yang jual ni pun orang Islam. Makcik tu siap bagi diskaun khas untuk kami. We're sisters. Cewah! 

Perut dah kenyang, sambung lagi jalan-jalan sebelum balik ke hotel. Jalan punya jalan, sampai ke D'Talipapa. Di sini, ada pasar basah yang menjual pelbagai hasil laut. Boleh juga minta masak lauk yang dibeli di kedai makan yang ada dekat pasar tu. 

Pasar basah. 

Lobster. 

Landak laut. 

Kedai makan yang menyediakan perkhidmatan memasak. 

Komen daripada pelanggan yang datang. 

Jangan risau ada juga kedai makan halal yang menyediakan perkhidmatan yang sama tapi lokasinya agak tersorok sikit. 

Kedai makan halal dan cenderamata. 

Puas jalan-jalan, kami pun balik ke hotel. Nampak gaya kita sambung lagi cerita ini ya. 

p/s: menikmati suasana petang pula seterusya. 

2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails