Friday, December 31, 2010

Sorotan peristiwa tahun 2010

Tinggal beberapa minit sahaja kita akan meninggalkan tahun 2010. Selamat datang tahun 2011. Moga pada tahun 2011 akan menjanjikan lebih baik daripada sebelum ini. 

Bagi aku banyak peristiwa yang berlaku pada tahun 2010. Ada yang manis dan ada yang pahit. Yang manis-manis kita jadikan kenangan paling indah dalam hidup dan yang pahit-pahit itu jadikan pengajaran yang berguna pada masa hadapan. 

Antara peristiwa yang tak mungkin aku lupakan: 


1. Trip ke Bandung-Jakarta
Aku plan trip ke Bandung-Jakarta dekat 1 tahun dan alhamdulillah perjalanan ke sana berjalan dengan lancar. Walaupun ada perubahan di saat-saat akhir, tak mematahkan semangat untuk meneruskan perjalanan kami. Tahun depan insyaallah ke Kota Kinabalu pula. 
 Ahli rombongan trip Bandung-Jakarta.


 Tangkuban Perahu, Bandung.

Monas, Jakarta. 

2. Kek carrot
Semakin ramai yang order kek carrot aku. Terima kasih aku ucapkan kepada semua yang sudi order kek carrot. Aku buat semua ini sekadar suka-suka sahaja. Tak sangka ramai yang minat. Kalau sesiapa nak order, sila beritahu ya. 

3. Junaidah Ali Bashah
Semenjak Jun masuk department aku, aku rasa sangat tak best. Apa taknya suka sangat sibuk pasal hal orang lain. Dahlah tu..memang kaki kipas boss. Memang dasar tak faham bahasa. Kau fikir kau bagus sangat ya? Piiraaahh!!! 

4. Bina masjid
Ramai betul tahun ini yang melangsungkan perkahwinan. Kat opis aku sahaja dah beberapa orang, sepupu aku dan kawan-kawan sekolah. Aku?? Tak berani nak cakap. Tunggu Abang Long dulu. Kalau ada, pasti aku akan beritahu ya. Tunggu!!! 

5. Kelas MBA
Setakat ini, semua berjalan dengan lancar. Alhamdulilah keputuusan peperiksaan baru-baru ini sangat memberansangkan. Terima kasih kepada kawan-kawan seperjuangan yang sentiasa memberi dorongan dan banyak membantu. Terima kasih sekali lagi. 

6. Bola sepak

Siapa tak boleh lupa pasal pasukan bola sepak negara yang menjuarai Piala Suzuki AFF 2010. Tahniah  Malaysia. Moga pada masa akan datang akan terus maju. Mana tahu dapat cuti lagi. Hehehe...


Selamat tahun baru 2011 kepada semua. Moga lebih produktif, dimurahkan rezeki dan ceria selalu. 

p/s: azam baru 2011 aku adalah....

Dapat cuti tiba-tiba

Yeaaah!! Hari ini cuti. Semalam ayah beritahu PM bagi cuti sempena Malaysia menjuarai Piala Suzuki AFF 2010. Terima kasih kepada Nizam yang membetulkan fakta aku dalam post sebelum ini mengenai pasukan Malaysia pernah menang dalam Sukan SEA tahun lepas. Apa-apa pun tahniah! 

Memandangkan hari ini dapat cuti tiba-tiba, rasanya aku tak plan apa-apa lagi. Kalau nak keluar pun pasti ramai orang nak sambut tahun baru 2011. Ish tak kuasa akak nak mengadap orang ramai. 

Tak pun...aku bantai tidur sahaja hari ini. Ok juga tu. Hehehe..

Tidur pun best. 


p/s: selamat bercuti

Wednesday, December 29, 2010

Malaysia menang!

Bila kali terakhir Malaysia menang perlawanan bola sepak? Rasanya macam dah lama kan? Tak salah aku masa zaman aku sekolah dulu dan masa zaman Mokhtar Dahari adalah saat paling gemilang industri bola sepak Malaysia. Semua nak jadi Mokhtar Dahari sampaikan ada orang bagi nama anak.

Lepas tu, kumpulan bola sepak terus tenggelam dan baru tadi Malaysia menjuarai Piala Suzuki AFF 2010 selepas menumpaskan Indonesia 4-2 secara agregat. 


Akhirnya Piala Suzuki AFF milik Malaysia. Good job man! 

p/s: tahun 2010 berakhir dengan kemenangan! 

Selamat menyambut tahun baru 2011

Tak lama lagi kita akan sambut tahun baru 2011. Bagaimana perancangan sepanjang tahun 2010 setakat ini? Semuanya ok? Harap pada tahun 2011 akan menjanjikan lebih baik daripada tahun 2010. 


Selamat menyambut tahun baru 2010. 

p/s: apa azam untuk tahun 2011? azam tahun 2010 dah tercapai?

Friday, December 24, 2010

Dahlah tu..


Ok cukup..jangan nak sedih-sedih lagi. 


Bunga bukan sekuntum..kumbang bukan seekor. Terimalah kenyataan bahawa dia bukan milik aku. Life must goes on. 

Farid Kamil kan ada..Adi Putra ada..haaa siapa lagi? Amik kau! Masih ramai lagi yang sudi menjadi Abang Long. Betul tak? Hahaha!!

p/s: cheer up..itu semua dugaan namanya. 

Tuesday, December 21, 2010

Malasnya nak kerja

Nak hujung tahun 2010, makin malas nak buat kerja. Bangun pagi-pagi rasa liat je sampaikan terlajak masuk lambat. Bayangkan aku masuk kerja pukul 8 pagi tapi sekarang sampai opis pukul 8.10, 8.15 dan kadang-kadang pernah sampai 8.30 (bila kes kronik bangun sangat lambat). Dahlah tu, masuk lambat tapi nak balik awal. Hahahaha

Baru-baru ini ada rombakan dalam bahagian kerja aku dan aku sudah ada boss besar baru. Yang lecehnya boss besar baru ni nak tau macam-macam pasal staff dia. Nak tahu nombor telefonlah, bila nak ambil cutilah dan lain-lain. Eiiii akak tak sukalah. Boss besar sebelum ini sempoi je. Tak pernah nak ambil tahu tapi yang penting kerja jalan! Aku tak pernah berurusan dengan boss besar baru ini tapi daripada apa yang aku dengar, dia ni ok. Kita tengok dulu..ok ke tak. 

Jun tengah cuti sekarang. Senyap sunyi department aku bila tak dengar suara dia yang kuat itu. Aman dunia aku rasa. Ye lah..siapa tak bengang kalau cakap dengan telefon sampai semua orang boleh dengar. Aku nak je sound, "wooi..cakap kuat lagi biar chairman kat atas boleh dengar sekali." Kalau nak cakap kuat pun, pergi jauh-jauh. Jangan buat orang sebelah rasa tak senang. Takkanlah itu aku nak ajar sekali? Geramnya!!

p/s: cubalah kacau aku..

Monday, December 20, 2010

Hadiah bakal pengantin

Dalam post aku sebelum ini ada cerita pasal kawan opis nak kahwin tak lama lagi. Jadi, minggu lepas, aku dengan kawan opis pakat nak kenakan bakal pengantin dengan kejutan ala-ala manja gitu. Hahaha!!! Jangan marah ya bakal pengantin.

Nak tahu apa yang kita orang berikan?




Sila abaikan Mr. Turtle tu.

Malu tersipu-sipu kawan aku bila dapat hadiah tu sampai merah muka dia. Malu ke suka? 

p/s: bila mahu guna hadiah? hahaha

Thursday, December 16, 2010

Reka kasut

Siapa ada bakat nak reka kasut? Mari kita klik kat sini.


Senang saja langkahnya. Klik-klik je. 

Pilih sahaja kasut apa kita nak. 

Ini kasut pilihan aku. 

Lepas tu, bolehlah buat bayaran mengikut harga yang ditetapkan. Aku cuma reka kasut je. Belum ada peruntukan untuk beli. Kalau ada rezeki lebih, mana tahu boleh buat kan? Yang bagusnya, kasut yang siap direka boleh dihantar ke seluruh tempat termasuk Malaysia. 

p/s: selamat mencuba!

Musim kenduri kahwin

Ramai betul yang nak kahwin dalam bulan ini. Hmmm cuti sekolah pun nak sampai hujung, ramailah yang ambil kesempatan nak buat kenduri kahwin. Tahniah! Selamat pengantin baru dan semoga berbahagia selalu. 

Hujung minggu ini, giliran anak jiran aku, Radiah. Aku kenal Radiah semenjak dia kecil lagi. Aku lihat sendiri bagaimana Radiah membesar di depan mata aku. Daripada anak kecil yang comel sehingga dia bakal bergelar isteri. Siapa sangka anak gadis ini akan menamatkan zaman bujangnya tak lama lagi. Macam tak percaya je. 

Ada lagi kawan opis aku juga akan menamatkan zaman solonya tak lama lagi. Amacam? Dah ready ke? Hehehe.. Nak aku organize bachelor party? (~_^) wink wink!

Haaaa...turn aku? Tunggu dulu ya. Selagi tak jumpa Abang Long, aku tak berani nak cakap apa-apa. Dalam post sebelum ini, aku ada plan pada 11 November 2011 kan? Sama-samalah kita tengok nanti. Hehehe..

p/s: selamat lah ya. 

Wednesday, December 15, 2010

Driving phobia

Aku baru balik dari Jempol sempena pelancaran Digital Jempol. Penat tak hilang lagi ni. Dahlah aku drive sorang-sorang ke sana lagi. Takut juga sebenarnya sebab aku jarang drive jauh-jauh. Hari-hari aku drive dari rumah ke opis yang jauhnya cuma 25km sahaja. 

Kali terakhir aku drive jauh masa aku ke Batu Pahat. Dahlah masa tu kali pertama aku drive jauh. Kalau nak dibandingkan masa aku drive dulu, lagi takut beb. Nak pergi kerja pun kena fikir banyak kali. Boleh ke aku drive ni? 

Takutnya..

Ada sebab kenapa aku takut nak drive dulu. Masa aku ambil driving exam, aku kena ambil 3 kali! 2 kali untuk parking dan 3 kali untuk on the road. Bayangkan 3 kali ambil exam untuk on the road. Aku terus jadi fobia! Kali pertama ambil exam, aku siap dibawa pulang oleh penjaga exam. Hahaha!! Aku masih ingat lagi komen penjaga exam masa tu. Nak tahu? Antaranya: 
  • membawa kereta secara merbahaya
  • memandu sebelah tangan
  • tidak mengikuti peraturan jalanraya
Kesalahan yang sangat besar. Patutlah penjaga exam tak luluskan aku. Major fault. Padan muka aku! 

Satu lagi sebab aku takut nak bawa kereta dulu, lepas aku lulus exam aku tak bawa kereta terus. Lama juga aku tak drive kereta mahu dekat 8 tahun rasanya. Ayah dok bising bila lagi nak drive? Drive tak nak tapi tiap tahun memang aku tak pernah lupa nak renew lesen. Sampaikan ada orang tegur aku, "buat apa dengan lesen? buat gantung kat leher ke?" 

Bila aku dah ada kereta sendiri (Myvi kelabu) tahun 2005, barulah aku berlatih drive sikit-sikit. Itu pun masih ada perasaan takut lagi. Dahlah beli kereta auto, kalau manual, pasti dah berpeluh-peluh dibuatnya. 

Entahlah aku ni..badan je besar tapi pengecut. Alhamdulillah sekarang dah ok. Masih banyak lagi yang perlu aku berlatih. Aku belum mahir lagi nak buat side parking dan parking belakang. Kena berlatih dan terus berlatih. InsyaAllah boleh. 

p/s: nak cabar bawa kereta manual pula. ada berani? 

Tuesday, December 14, 2010

Tips perjalanan

Rombongan Cik Kiah ke Kota Kinabalu tahun depan setakat ini berjalan dengan lancar. Sampai hari ini, belum ada apa-apa lagi masalah yang timbul. Alhamdulillah dan harap semuanya ok. 

Tengok kat ticker di tepi blog ada masa lagi 10 bulan. Rasanya tak terlalu awal untuk plan dulu sebab trip sebelum ini memang aku plan awal-awal. Bila dah dekat dengan tarikh nak pergi, nanti tak rasa tertekan. Aku banyak dengar cerita kawan-kawan aku yang plan last minit dan akhirnya trip dia orang tak seperti dirancang. Sayang kan? 

Di sini biarlah aku meberi sedikit tips untuk merancang perjalanan:

1.Tetapkan bajet
Ini sangat penting sebab apa yang kita rancang berpandu kepada bajet kita. Kalau rasa nak trip yang mewah, siapkan diri keperluan kewangan terlebih dahulu. Jangan lupa bincang ahli rombongan nak tinggal di mana sama ada nak stay kat hotel atau apartment. Ya aku tahu ramai yang nak tinggal yang bertaraf 5 bintang tapi kalau bajet kita cuma mampu untuk 3 bintang, terimalah kenyataan dan ukurlah diri sendiri dengan kemampuan kita. 

2. Merancang aktiviti
Memandangkan rombongan Cik Kiah mempunyai 6 dewasa dan 3 kanak-kanak, rancangan aktiviti kenalah bersesuaian dengan ahli rombongan. Di sini, apa yang boleh aku rancang adalah aktiviti yang santai seperti jalan-jalan sekitar Kota Kinabalu, island hopping atau shopping. Apa-apa pun, dapatkan maklumat terlebih dahulu yang sesuai dengan ahli rombongan. Rajin-rajinkan diri baca pendapat dan nasihat mengenai tempat yang bakal kita pergi terutamanya kalau ini adalah trip kali pertama. 

3. Polisi
Ini pun penting juga sebab ia juga melihat kelancaran rancangan rombongan Cik Kiah nanti. Siapa nak uruskan penginapan? Pengangkutan? Makanan? Cenderamata? Kalau dah siap bajet, plan perkongsian kena terang dan jelas biar semua ahli rombongan faham. Baru nampak adil dan saksama. Betul tak? 

4. Check penginapan
Sebelum pilih mana-mana penginapan, cuba check dulu. Sekarang lagi senang, check sahaja dengan Pak Google atau pun TripAdvisor untuk dapatkan pendapat dan komen yang baik atau tidak. Kalau ada kawan-kawan yang pernah pergi, cuba tanya pasal keadaan penginapan, servis, caj penginapan dan macam-macam. Sekurang-kurangnya kita dapat gambaran serba sedikit dan kita tahu apa yang kita jangkakan nanti. 

5. Sediakan dokumen penting
Jangan lupa bawa kad pengenalan dan tiket penerbangan dan sila sampai di lapangan terbang tepat pada masanya. 

6. Jangan lupa bergembira!
Jangan tension-tension. Kita pergi untuk tenangkan fikiran. Bergembiralah! Jangan lupa ambil gambar sebagai tanda kenangan di sana. 

Harap ini dapat membantu untuk merancang perjalanan. Kota kinabalu, tunggu aku dulu bah! 

p/s: prektis cakap bah

Monday, December 13, 2010

Dah tak ada orang lain ke?

Pagi-pagi dapat emel daripada boss suruh pergi Jempol sempena pelancaran Digital Jempol. What?? Boss aku tahu tak yang event tu mula hari ini? Patutnya beritahulah awal-awal. Satu lagi, kenapa asyik aku je yang kena pergi? Macamlah tak ada orang lain nak pergi? 

Kenapalah kau tak faham lagi? Akak tak sukalah!!!

Spoil my mood today. Dahlah hari ini hari Isnin. Malas sangat nak pergi kerja. Makin bertambah-tambah malas aku hari ini. 

p/s: geramnya...grrrrrr

Nak order kek carrot?


Cerita pasal kek carrot aku, ramai yang suruh aku tulis dalam blog aku. Manalah tahu kalau ada orang berminat nak order. 

Bukannya aku tak nak buat sebab selama ini pun aku buat saja suka-suka. Tak terfikir nak jual. Kalau ada orang nak order, aku buatlah. Untung pun tak ambil banyak, cukuplah sekadar untuk cover duit modal. 

Oklah..memandangkan ada yang nak tahu harga kek carrot aku, biar aku letak harga kat sini ya. 

Cupcake dengan cream cheese icing:
16 biji (3 1/4oz) harga RM48

Kek dengan cream cheese icing:
Kek carrot (berat lebih kurang 2kg) harga RM85

Macamana? Ada nak order ke? Sebarang pertanyaan atau kemusykilan, sila emel kepada mazuriah@gmail.com

p/s: belum cuba belum tahu :)

Beri aku peluang

Jumpa balik kawan lama kat Facebook adalah saat yang paling gembira. Bayangkan baru kejap tadi, aku dapat  jumpa kawan sekolah rendah, Rizal Firdous. Kali terakhir jumpa Rizal pada tahun 1992 masa tu aku form 6 di SAAS dan Rizal form 6 di High School Kajang. 

Banyak faedahnya Facebook kalau kita guna sebaik-baiknya. Jumpa skandal lama pun ada. Tak perlulah aku sebut namanya. Malu seh. 

Satu fakta menarik yang berlaku sekarang terutamanya di Malaysia, kes cerai  boleh berlaku disebabkan oleh Facebook! Bahaya kan? InsyaAllah kalau kita pandai membawa diri, semuanya akan ok. 

Berbalik cerita Rizal tadi, aku dapat tahu dia kerja sebagai cikgu di Sekinchan. Jauh tu! Sebenarya aku dah tahu lama yang dia tu cikgu sebab dia pernah ajar adik sepupu aku dulu. Baguslah jadi cikgu..kerja yang sangat mulia. Aku nak jadi cikgu? Memang tak ada tokoh nak jadi cikgu. Jadi kes dera nanti. Hahahaha!!

Bila dah jumpa balik kawan lama ni, soalan yang selalu ditanya, "anak dah berapa?" "mana cik abangnya?" Arggghhhh!! Soalan yang malas aku nak jawab. Macamlah tak ada soalan lain nak tanya. Cubalah tanya, "kerja kat mana?" "tinggal di mana?" "buat apa sekarang?" Soalan yang tidak ada unsur-unsur terlalu peribadi. Ayah aku pun tak tanya soalan macam tu. Rasa boleh kan? 

Kalau aku nak tipu, aku ok je tapi sampai bila aku nak tipu? Lama-lama aku yang kena. Aku bukannya marah cuma, aku dah penat nak jawab. InsyaAllah masa akan tiba. Sama-samalah kita berdoa ya. Jangan risau, aku pasti akan jemput kenduri aku nanti. (manalah tahu 2011??)

Ya aku tahu semua mengambil kisah pasal aku. Semua sayang aku dan aku pun sayang korang. Berilah aku ruang dan peluang untuk aku menikmati kehidupan aku. Tak susah kan?

p/s: peace ok!

Saturday, December 11, 2010

Kek carrot

Oh ya..aku lupa nak update pasal potluck hari tu. Selepas fikir banyak kali, aku terus buat kek carrot. Itu je lah yang aku tahu buat. Sanggup bersengkang mata-mata nak siapkan kek carrot ni. 

Rasanya aku pernah kongsi resepi kek carrot ni sebelum ni. Kalau sesiapa nak dapatkan resepi kek carrot, boleh dapatkan kat sini. Tak susahlah nak buat..semua main campak-campak je. Dulu aku ingat nak buat kek carrot macam susah sangat nak buat. Bila dah tahu, senang bah. Nak minta aku ajar pun boleh. Cewaaah! 

Aku tak sempat nak ambil gambar kek carrot aku tu. Sorry ya. Anyway ramai yang puji kek carrot aku siap ada nak tempah lagi tu. Alamak...malu akak dibuatnya. 

p/s: ada nak tempah ke? 

Monday, December 6, 2010

Port luck lagi

Hari Rabu ini ada acara potluck kat division aku. Selalu sangat ada acara makan-makan kat opis. Sepanjang aku kerja dekat 4 tahun, aku rasa berat badan aku naik bagai dipam-pam! Baju pun banyak dah tak muat. Hahaha.. 

Bila ada acara potluck, mulalah pening kepala sebab tak tahu nak bawa apa. Aku tak nak bawa makanan yang berat sangat sebab confirm ramai yang tak makan. Last potluck buat hari tu, banyak nasi lemak yang tinggal. Sayang je. Aku nak makan tapi tak larat dah..perut dah penuh. So aku plan nak bawa yang simple dan sedap. Apa ya?? Any idea? Sesiapa nak bagi cadangan, silalah beritahu ya. 

p/s: makan makan makan makan..lama-lama jadi bulat

Sunday, December 5, 2010

Jangan nak sibuk-sibuk ya

Cerita pasal Junaidah Ali Bashah atau Jun, kita orang makin tak puas hati dengan dia. Perangai dia semakin menjadi konon nak tunjuk hebat depan boss. Baru join beberapa bulan dah tunjuk gila kuasa. Hello..sedarlah sikit, awak tu cuma staff kontrak ya. Kau belum tahu lagi sama ada akan stay atau tak kat opis. 

Baru-baru ini, aku dapat emel daripada Jun suruh aku dapatkan daripada industri. Aku bukan tak nak tolong (memang aku tak nak tolong kau!) cuma kerja ini kau yang mula..so teruskanlah. So, aku beritahu kat Jun, "kalau ramai yang minta, takut pula dia orang keliru apasal ramai sangat minta maklumat daripada opis." Lagipun, cara Jun beritahu aku seolah-olah dia memberi arahan, "kau kena buat ok" dan bukannya meminta pertolongan. 

Aku tak kisahlah nak tolong dia tapi seelok-eloknya kenalah sesuai dengan keadaan dan situasi. Contohnya, kalau dia sibuk sangat dan memerlukan pertolongan aku, aku akan cuba tolong. Nak minta tolong kena berbudi bahasa. Oh..ini tidak. Suka hati sahaja beri arahan kat aku. Silaplah beb aku nak tolong kau! Hahaha...


Cukuplah kau buat muka ala-ala comel yang kononnya nak buat kita orang nak baik-baik dengan kau. Enough ok! Nak je aku lempang muka kau tu. Ditambah pula dengan perangai Jun yang sangat menjengkelkan bila suka sangat nak menyampuk cakap orang lain. "Ada aku tanya kat kau? Jangan cuba-cuba nak menyampuk ya." Sibuk nak tahu pasal orang lain. Geram tau! 


Sekarang ini, aku dan kawan-kawan aku cuba tidak membuat sebarang contact dengan Jun. Lantaklah apa kau nak buat tapi jangan buat hal ok. 

p/s: shuuuhhh...pergi duduk jauh-jauh. 

Saturday, December 4, 2010

Dah 2 tahun

Yeaah!! Siapa sangka blog aku hari ini dah 2 tahun. Rasa cepat je masa berlalu. Mula-mula masa join blog, taklah rajin mana nak update tapi bila dah lama-lama, aku makin syok pula. Hehehe..

Aku tulis blog apa yang terlintas dan apa yang aku suka buat. Oh ya! Aku suka jalan-jalan dan maklumat yang aku ada, bolehlah aku kongsi bersama-sama. Sharing is caring! Tak lupa juga, blog adalah cara aku meluahkan perasan suka, rindu, rasa tak puas hati dan macam-macam. Kalau boss aku tahu pasal aku kutuk dia, macamana lah agaknya. Hmm...alaah dia pun tahu orang tak suka dia. 

Sekarang dah ada orang baru..yang ramai orang tak suka. Siapa lagi kalau bukan Junaidah Ali Bashah! Ada adegan yang buatkan aku dan kawan-kawan aku tak puas hati dengan dia. Biar aku simpan dulu..aku akan cerita lebih lanjut dalam post  yang akan datang. 

Tak lupa juga akan ingin ucapkan terima kasih kepada semua pembaca blog aku. Terima kasih kerana sudi singgah. Biasalah...akak ni kadang-kadang cerita merapu-rapu..ampunkan lah ya. 

p/s: terima kasih :)

Friday, December 3, 2010

OK dah

Alhamdulillah laptop dah ok. Bolehlah aku update blog akuliu lepas ini. Dah lama aku tak update sampi aku tak tahu apa aku nak tulis apa. Biar aku tenang-tenangkan fikiran dulu. Manalah tahu dapat idea, baru boleh aku tulis  kan? Jangan terburu-buru. Masih ada banyak masa lagi aku nak cerita. Apa-apa pun, aku ada 1 cerita yang nak aku kongsi bersama-sama. Tunggu ya. 

p/s: rindu nak update blog sebenarnya. 

Thursday, December 2, 2010

Jom kita google lagi

Cuba letak beruk kat Google. Apa yang korang nampak? 

p/s: nampak sangat tak ada kerja nak buat la tu...

Friday, November 26, 2010

I'll be back soon


Laptop sedang dibaiki. Aku akan kembali pada minggu depan. Tunggu!


p/s: entry paling pendek.

Thursday, November 18, 2010

Aiskrim Malaysia

Siapa masih ingat aiskrim Malaysia? Masa aku sekolah rendah dulu, memang rajin buat aiskrim Malaysia. Jangan tak tahu, aku siap jual lagi tu kepada kawan-kawan. Selalunya aku jual aiskrim perasa milo, sirap dan paling digemari asam boi! 


Nak ikat aiskrim pun ada skill tu. Kalau tak kena gaya, tak cantik rupanya. Ikat kena ketat kalau tak, nanti nampak lembik. Rupa bentuk tu penting kalau tak, tak ada siapa nak beli. Waaah!! Muda-muda lagi dah ada ciri-ciri keusahawanan. Kalau lecturer aku tau, mesti dia bangga. 


Masa tu aku jual harga 10sen sebatang rasanya dan hasil jualan aiskrim boleh dibuat modal pusing untuk buat lagi pada hari esok. Kalau tak ada siapa nak beli, siapa lagi yang akan habiskan? Aku dan adik-adik aku yang habiskannya nanti. Hehehe...


Inilah rupanya aiskrim Malaysia asam boi. 

Ada lagi ke orang jual aiskrim ni? Kalau ada pun, sure mahal kan? Sekarang pun, orang dah tak pandang lagi aiskrim Malaysia ini. Dah ada macam-macam aiskrim yang ada kat pasaran. Sediakan sahaja duit, pasti akan dapat. 

p/s: nak makan aiskrim!!!

Mabuk daging

Selamat hari Raya Aidiladha kepada semua. Tak sempat aku nak ucapkan semalam. Hari ini aku masih bercuti lagi. Belum ada apa-apa aktiviti nak buat. 


Pagi tadi ayah aku cakap kat surau ada buat acara korban lembu dan untuk tahun ini 25 ekor lembu akan disembelih. Alhamdulillah.

Merenung jauh...

Mulai minggu ini, mabuk daginglah aku. Ayah sempat bawa balik sup tulang dan sedikit daging. Adduh pening kepala aku dibuatnya nanti. Menu makan..makan lauk daging nampaknya. 

p/s: makan kena jaga beb! the blood can go upstairs you know. 

Monday, November 15, 2010

Cerita pasal cuti

Selamat menyambut Hari Raya Aidiladha kepada semua. Awal-awal lagi aku dah minta cuti dan kali ini aku ambil cuti 6 hari bermula esok beb. Cuti tahunan aku banyak lagi..buat apa aku nak simpan? So minggu ini aku cuma kerja 1 hari sahaja. 

Dapat tahu boss aku pun cuti juga rupanya...rugilah aku ambil cuti. Bukan senang boss aku nak ambil cuti. Masa boss cuti adalah masa yang paling indah. Oleh sebab itu, aku sangat cemburu kepada kawan-kawan opis aku, Izza, Na'ilah dan Faisal sebab mereka dapat meraikan saat-saat bahagia tanpa boss. Jangan nakal-nakal ya. Akak jeles tau! 

Aku tak pasti apa plan cuti aku kali ini. Ingatkan nak masak-masak sikit sempena hari raya nanti tapi adik aku, Angah tak dapat pula cuti. Boss dia cakap, "cuti dibekukan." Aku dah siap berangan nak masak rendang tapi semuanya musnah macam dalam lagu Azie, pelamin angan ku musnah. Hehehe..

Kita tengoklah apa nak masak esok. Masak sungguh-sungguh tapi kalau tak ada orang nak makan, tak syok juga. Aku tak ada idea langsung beb. Anyway, semoga bergembira selalu. 

p/s: bilalah agaknya aku dapat buat haji? 

Sunday, November 14, 2010

Semester baru dah mula

Kelas MBA dah mula semalam. Dahlah semester kali ini agak susah dengan sabjek Strategic Management dan Management Accounting for Managers. Amik kau! 

Untuk sabjek Strategic Management sangat sesuai kepada General Managers untuk kendalikan strategi syarikat sama ada apa yang kita rancang tidak lari daripada misi dan wawasan. Kena berpandangan jauh tu. 

Aku agak pening-pening nak fahamkan konsep sebab kita perlu banyak buat SWOT analysis. Arrggh kena study lebih sikit semester ini kalau nak maintain result. InsyaAllah boleh dengan bantuan dan sokongan daripada kawan-kawan. Dah tak banyak lagi pun nak habis. Ada tinggal lagi 2 semester. Siapa sangka..kejap je masa berlalu. 

Dapat pula lecturer otai yang dah lama berkecimpung dengan dunia korporat. Tak boleh nak tipu beb. Bagi aku setakat ini, lecturer ok je. Alhamdulillah lecturer yang ajar kelas MBA semuanya baik-baik belaka. Dia orang pun faham dengan keadaan kami yang belajar sambil kerja dan tugas mereka nak tolong student untuk pass. Bagi aku, kalau kita ikut dan buat apa yang disuruh oleh lecturer, insyaAllah kita akan pass. Sama ada dapat score A atau tak, semuanya bergantung kepada usaha kita. 

p/s: tunggu untuk sabjek seterusnya. rasa-rasa boleh tak?

Rombongan Cik Kiah

Yeaah aku dah letak ticker ke Kota Kinabalu. Cuba tengok..ada lagi 11 bulan ya. Masih ada banyak masa lagi nak plan. 

Mari aku bercerita serba sedikit Rombongan Cik Kiah kali ini. Hehehe.. Ada 9 orang (6 dewasa dan 3 kanak-kanak) dalam kumpulan kami. Kami akan ke sana 4 hari 3 malam dan rasanya tak perlu nak cuti lama-lama kan? Banyak perkara kena fikir, nak minta cuti, belanja di sana dan banyak lagi. Jadi aku dah rancang corak perjalanan dan perjalanan akan datang adalah lebih santai dan tak perlu banyak aktiviti sangat. 

Ini adalah rancangan yang terlintas sekarang tapi kalau ada sesiapa nak bagi cadangan lain, sila beritahu ya!

1. Pergi Pasar Tamu di Jalan Gaya
2. Shopping di Pasar Filipina
3. Island Hopping
4. Ranau Hot Spring (kalau sempat) 

Asalnya memang lama dah nak ke Kota Kinabalu. Boleh katakan aku dengan adik aku memang selalu jalan sama-sama contohnya ke Langkawi dan Kuching pada tahun lepas. Tahun 2010 tak sempat nak ke mana-mana. Jadi bawa ke tahun 2011. Kebetulan baru-baru ini ada promosi Air Asia, apa lagi? Aku pun dengan segera usha manalah tahu dapat harga murah pada tarikh yang kita nak. Alhamdulillah dapat! Tiba-tiba kawan adik aku pun nak join sekali. Oklah..aku pun book tiket untuk mereka. Dapat masa yang sama tapi ada sedikit mahal. Alaaa..tak banyak beza pun. So..Jadilah Rombongan Cik Kiah ke Kota Kinabalu. 

Aku pun dah lama tak ke Kota Kinabalu. Kali terakhir aku ke sana dalam tahun 1999, masa aku bekajar kat UKM dulu. Lama dah..11 tahun punya cerita. Bila aku baca blog orang lain pasal trip ke Kota Kinabalu, banyaknya perubahan. Dah makin cantik! Tak sabar rasanya aku nak ke sana. 

Untuk tempat tinggal, aku rasa adalah lebih baik aku ambil apartment daripada ambil bilik hotel. Berkat usaha mencari, dapat jumpa apartment yang sesuai untuk Rombongan Cik Kiah kali ini. InsyaAllah nak stay kat Marina Court Kota Kinabalu. Tengok bilik pun cantik dan paling penting kedudukan yang amat strategik di tengah-tengah bandar Kota Kinabalu! Harga pun boleh tahan..aku check dalam harga RM350-400 untuk semalam. Oklah tu untuk menampung Rombongan Cik Kiah. Siap ada dapur, peti sejuk dan lengkap dengan perabot. 


Marina Court Kota Kinabalu

Ada juga aku survey pasal Marina Court ni..ada kata ok dan kata tak. Bagi aku, dapat tempat tidur dan mandi dah cukup. Nak selesa sangat pun, bukannya kita sepanjang masa dalam bilik. Betul tak? 

Harap semua berjalan dengan lancar. 


Nota tambahan untuk melancong Kota Kinabalu boleh tengok kat sini 

p/s: sabah bah

Friday, November 12, 2010

Ke mana kita??

Air Asia ada promosi zero fare baru-baru ini. Apa lagi..cepat-cepat aku book tiket untuk melancong. 


So..ke mana kita lepas ini???


Kota Kinabalu, Sabah!!!!!


Trip ke Kota Kinabalu lambat lagi...aku book tiket 15-18 Oktober 2011. Harga tiket untuk 4 dewasa dan 2 kanak-kanak cuma RM672 semuanya. Bajet seorang dalam RM112. Rasa oklah tu kan? Masih ada banyak masa lagi plan ke sana. Ada idea kat mana nak pergi tempat yang menarik di sana? Aku dah aim nak ke Pasar Filipina borong mutiara. Hehehe...

Nanti aku sambung lagi apa plan aku ke Kota Kinabalu ya. 

p/s: kota kinabalu...here i come! 

Monday, November 8, 2010

Mari-mari semua

Mari sini kawan-kawan. Akak nak cerita sikit. Macam best je kan aku nak cerita. Hehehe..Nak tahu ke?

Siang tadi aku dah dapat result exam. Alhamdulillah semuanya pass. Syukur sangat-sangat sebab result kali ini memberansangkan dan ini adalah result exam yang terbaik untuk setakat ini. Aku ada check dengan kawan-kawan aku yang lain, dia orang pun berpuas hati dengan result exam. Tak lupa juga aku sempat sms Mr. X tanyakan pasal result exam.

Aku: dah dapat result?

Mr. X: dah check dengan ATC. u?

Aku: dah. amacam result? 

Mr. X: oklah

Aku: 4 flat lah tu. hehehehe

Alahai...dia tak nak beritahu tapi kan..aku rasa sure dia dapat straight A's. Orang macam dia tentulah excellent.

Oh ya result result exam aku? Ok..ok aku beritahu. Jangan takut.

Decision Analysis: A

Introduction to Entrepreneurship: A-

GPA: 3.83

CGPA: 3.34

Untuk semester depan, aku kena ambil sabjek Accounting Management dengan Strategic Management. Dengar macam gempak je kan? Aku bab accounting tak berapa pandai sangat. Masa SPM dulu pun dapat C4 je. Tengok je nombor, mulalah berpinar mata aku dibuatnya. Hehehe..

p/s: tak sabar nak jumpa balik classmate hari sabtu ini especially Mr. X

Sunday, November 7, 2010

Idea ooo idea

Aku dah update blog tadi tapi tiba-tiba rasa tak best pula. Terus aku delete. Abaikan sahaja apa yang aku tulis tadi. Tiba-tiba datang pula angin berangan. Hmmm..mulalah aku berangan tak tentu pasal. Hahaha..malu beb! 

Ok..sila lupakan apa aku tulis tadi ya. Aku sebenarnya nak cerita lain tapi dah dekat 1 jam aku mengadap laptop, idea tak datang juga. Layan kejap lagu kakak kesayangan aku, Francissca Peter. Hmm..tak datang juga idea. 

Idea ini tak boleh paksa sangat sebab kadang-kadang idea boleh datang sendiri. Bila idea dah datang, laju je nak tulis. Kalau ada masalah nak cari idea, selalunya aku cari mood dulu. Layan lagu, layan Facebook kejap atau lompat-lompat baca blog orang lain. 

Kagumlah siapa yang boleh update blog tiap-tiap hari. Siap boleh menjana pendapatan tu! Rasa-rasanya kalau aku buat fulltime tulis blog, boleh kaya tak? Aku tengok akaun Nuffnang aku tak berubah pun. Cuma RM2.50 dari dulu lagi. Aku taklah nak mengharap dapat duit lebih daripada Nuffnang sebab aku tahu tak ramai yang tahu kewujudan blog aku ini. Follower pun baru 7 orang. Hehehe..

Ada kawan aku cakap buatlah blog pasal kek carrot aku. Boleh jual dan dapat duit lebih. Bagi aku, aku buat kek cuma suka-suka sahaja. Kalau ada orang nak, aku buatlah. Untung pun aku tak ambil banyak. Cukuplah lepas duit belanja modal. InsyaAllah..rezeki ada di mana-mana sahaja kalau kita berusaha. 

p/s: kalaulah aku kaya  tapi sekarang bahayalah. silap-silap kena bunuh.

Friday, November 5, 2010

Air Asia Zero Fare?


Apa agaknya promosi Air Asia kali ini? Adakah zero fare lagi sekali? Sama-sama kita tunggu 9 November nanti. 

p/s: nak ke mana lagi ya?

Aktiviti cuti-cuti

Aku perasan sejak kebelakangan ini, post aku semakin ringkas. Aku tak tahu nak cerita apa yang berlaku dalam hidup aku sekarang ini. Ambil cuti 3 dan 4 November, ingatkan bolehlah datang idea nak tulis kat blog. Haraaamm..idea tak datang langsung. 

Aku ambil cuti pun bukannya buat apa-apa. Stay kat rumah dan semalam tiba-tiba nak buat pizza. Konon nak tunjuk skill sebab dah lama tak buat. Alamak aku lupa nak ambil gambar pizza semalam. Tak sempat beb..selamat masuk perut. Hahaha. Sesiapa nak resepi pizza, boleh refer kat entry blog aku sebelum ini. Cubalah dulu. InsyaAllah jadi. 

Hari ini pula cuti Hari Deepavali. Ajak adik-adik aku main bowling kat Alamanda Bowling. Ya aku mengaku aku tak pandai main tapi entah kenapa rasa nak main bowling pula. Agaknya masih tak puas hati dengan main bowling hari tu. Asyik masuk longkang sahaja. 

So, kita orang main 3 game (Sara dan Hadi pun main sekali) dan aku taklah score banyak. Malulah aku nak beritahu berapa score aku..nak tahu juga ke? Oklah..aku berjaya score bawah 50 untuk 1 game. Malunya bila tengok orang sebelah asyik strike sahaja. Jangan tak tahu, masa last game aku boleh buat strike. Rasa bangga gila. 

Dapat juga aku buat strike masa nak hujung-hujung game. Lambat betul seru datang. Hehehe..

Esok tak pasti lagi nak buat apa. Kalau tak ada apa-apa, rasa stay je kat rumah. Ada idea nak pergi mana-mana yang tak perlukan kos yang banyak? Alamak, minggu depan dah mula kelas MBA.  Result exam sure tak lama lagi nak keluar. 

p/s: taaakkkkuuuutttttnya!!!

Happy Diwali

Happy Diwali to all my friends. 

p/s: love eating maruku. yum yum..

Wednesday, November 3, 2010

Koleksi lagu lama-lama

Ini adalah antara lagu kegemaran aku masa muda-muda dulu. Layan lah ya.


















p/s: tak ada idea nak tulis apa..ok juga layan lagu lama ni. :)

Sunday, October 31, 2010

Apo kono eh jang?

Nampaknya Piala Malaysia tahun ini bukan lagi milik Negeri Sembilan. Tahniah kepada kumpulan Kelantan. Ini adalah kali pertama Kelantan menang Piala Malaysia.

Aku ada jumpa lagu penyokong kumpulan Negeri Sembilan. Sekali dengar kat radio, seronok pula rasanya. Penuh dengan kata-kata semangat. Kepada kumpulan Negeri Sembilan, jangan bersedih. Tahun depan boleh cuba lagi.

Mari kita sama-sama dengar lagu Hobin Jang Hobin. Selamat mendengar.


Hobin Jang Hobin
Hobin Jang Hobin...3x 

Daghi sawah tughun padang 

Kini kau dah pandai nondang 
Kali ini mesti monang 
Bukan susah cukup sonang

Hobin jang hobin...3x 

Sumbek gol banyak-banyak 
Bia sampai jaghing kuyak 
Main bia hati-hati 
Jangan masok gol sendighi

Hobin jang hobin...x3 

Duo satu kocik bona 
Ompek satu sonyum lebar 
Kalu buleh tujuh kosong 
Bia dio balik molopong 
Molopong.. molopong. molopong.. 
Hobing jang hobin...3x 

Hobin jang hobin...3x 

Yam Tuan sokong kito 

Montoghi Bosar sokong kito 
Undang Luak sokong kito 
Jangan buek malu muko 

Hobin jang hobin...3x 

Kali ini kalau kalah 

Balik kampong potong gotah 
Kito jangan monggollabah 
Pialo kito punggah 
Punggah.. punggah... 

Hobin jang hobin...3x 

Bukan main bola lisut 

Bukan main bola tampar 
Biar orang terkojut 
Kito menang piala Malaysia

Hobin Jang Hobin...3x 

Hobin bin bin bin hobin jang hobin.....
Hobin... hobin... hobin jang hobinnnnn
Hobin jang hobin....


Maksud hobin jang hobin tu kalau tak salah aku maksudnya lawan sampai menang. Kalau sesiapa nak tahu lebih lanjut maksud lirik lagu ini, boleh tanya kat aku. Aku cubalah jawab nanti. 

p/s: cuba lagi tahun depan. gambatte! 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails