Monday, May 4, 2020

Apa yang paling dirindui?

Sepanjang PKP, banyak betul yang aku rindu. Aku tak dapat jumpa kawan-kawan, pergi makan di kedai makan, lepak-lepak dan banyak lagi. 

Walaupun boleh telefon atau hantar mesej, perasaan tu tak sama. There is no personal touch. Boleh katakan hampir setiap hari aku buat video call dengan adik-adik atau anak saudara untuk lepaskan rindu. Aku siap pesan, lepas PKP kita jumpa dan makan sama-sama ya. Sekarang ni kita bersabarlah. 

Kerja di rumah memang mencabar aku. Bunyi macam senang tapi hakikatnya susah. Banyak betul dugaan dan cabaran yang perlu dihadapi. Sesungguhnya aku memang insan yang lemah macam lagu Rayuanku yang dinyanyikan oleh Rohana Jalil. 

Setiap hari aku tekad nak siapkan kerja tapi bila buka laptop, mulalah mata rasa mengantuk, nak tengok TV, nak beli barang dan macam-macam. Banyak je kan alasan aku? 

Hari ini kita berpuasa hari ke 11. Terasa sangat bila bazar Ramadhan tak ada dan lebih-lebih lagi tak dapat nak solat terawih jemaah di surau atau masjid. Betul tak? Kita boleh lawan dan menang menghadapi Covid-19 sekiranya kita patuh arahan Kerajaan. Cepat-cepatlah masalah ini dapat diselesaikan. 

Aku harap semua jaga diri baik-baik. InsyaAllah semua akan kembali kepada asal. Aku rindu sangat dengan korang!! Tak tahu nak gambarkan perasaan aku sekarang. Nak jalan-jalan pun dah tak boleh. Kali terakhir aku jalan-jalan, pada bulan Januari 2020 ke Padang Besar dan Danok. Bila tengok harga tiket kapalterbang memanglah murah tapi apa kan daya, tak boleh. Kalau tak, awal-awal lagi aku dah beli tiket kapalterbang. 

p/s: ngidam nak makanlah 

Wednesday, April 22, 2020

Food delivery

Bila dah lama duduk di rumah sebab Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), teringin pula nak makan macam-macam. Kalau sebelum ini, boleh sahaja pergi dan order makanan ke kedai yang hendak. Sekarang dah tak  boleh lagi. Kalau hendak makan, sama ada bungkus atau food delivery.

Yang kelakarnya tu, pantang betul dengar bunyi motor. Asal dengar je, sibuk nak tahu ke mana perginya motor food delivery tu. Di kawasan rumah aku ni, yang aku perasan ada 3 buah rumah yang selalu akan dikunjungi oleh Food Panda atau Grab Food dan rumah aku di antaranya. Nampak sangat aku ni kuat makan. Hahaha!!!


Bila angin rajin nak masak, macam-macamlah resepi aku cuba buat. Ini adalah antara yang aku buat sepanjang tempoh PKP. 



Image may contain: food
Kek butter

Image may contain: food
Cinnamon roll

Image may contain: food
Kacang pool

Image may contain: food
Lontong 


PKP fasa 3 akan berakhir 28 April 2020 dan untuk mengetahui sama ada akan sambung atau tak, kita tunggu arahan Perdana Menteri nanti. Untuk memutuskan rangkaian Covid19, sama-samalah kita duduk di rumah. Kita boleh lakukannya. 

p/s: #kitajagakita

Tuesday, March 24, 2020

Ujian Covid-19

Minggu lepas aku, ayah dan adik buat ujian saringan Covid-19 memandangkan aku ada direct contact dengan pesakit positif Covid-19. Sebelum ini ada buat rujukan dengan Klinik Kesihatan sama ada aku perlu buat ujian saringan atau tak. Selagi tiada tanda-tanda demam, badan panas, batuk dan sebagainya, jangan buat apa-apa dahulu. 

Baru-baru ini, ada berita daripada opis memaklumkan untuk buat ujian saringan jadi aku pergilah. Sekurang-kurangnya aku tahu status kesihatan aku sama ada positif atau negatif Covid-19. 

Pada pagi 17 Mac 2020, aku pun buatlah ujian saringan di kawasan opis aku. Berdebar-debar juga rasanya sebab aku dapat tahu kena ambil sample melalui hidung dan mulut. 

Image result for saringan ujian covid 19

Inilah caranya mereka ambil sample saringan ujian Covid-19. Memang dalam kena jolok hidung dan mulut, mahu tercekik aku dibuatnya. Ayah aku kena 2 kali sebab tak cukup sample. Aduhai! 

Lepas dah buat saringan ujian Covid-19, ada lagi azab yang perlu aku tempuh. Nak tunggu jawapan keputusan pula. Katanya dalam 2-3 hari akan dapat jawapan keputusan melalui emel. Hari-hari aku tengok emel dan pernah juga terbawa-bawa dalam mimpi sebab risau sangat. Badan pula rasa sekejap panas dan sekejap sejuk, kadang-kadang batuk. Ish itu macam ada tanda-tanda Covid-19 je. 

Pada 20 Mac 2020, sampai juga jawapan keputusannya. Alhamdulillah, semuanya negatif! Rasa nak menangis aku dibuatnya. Bersyukur sangat-sangat.

Setiap hari ada sahaja peningkatan pesakit Covid-19 dan baru-baru ini berlaku kematian di Malaysia. Aku ingin menyeru kepada semua, duduk sahaja di rumah sekiranya tiada urusan di luar. Boleh kan? 

p/s: jaga kesihatan ya semua. 

Thursday, March 19, 2020

Stay at home

Untuk tahun 2020, baru hari ini aku nak update blog. Jangan marah ya kawan-kawan. 

Semenjak isu Covid-19 semakin menular di Malaysia, aku memang dah batalkan segala rancangan untuk jalan-jalan. Kepada sesiapa yang mengenali aku, memang tak sah kalau aku tak jalan kan? 

Aku dah buat tempahan ke Hatyai pada bulan April dan demi keselamatan aku terpaksa lupakan trip tu. Mana lagi penting? Nak buat macamana, ada rezeki boleh pergi lain kali. 

Sebenarnya aku dah lama kuarantinkan diri sejak 4 Mac 2020 sebab ada 1 kes positif Covid-19 di opis. Baru-baru ini aku dah buat saringan ujian Covid-19 dan sekarang masih menunggu keputusannya. Harapnya semua ok. Doakanlah ya. 

Kepada kawan-kawan yang dikasihi, mari kita sama-sama sahut seruan kerajaan untuk tinggal di rumah. Tak lama pun dalam 2 minggu sahaja. Aku asalnya memang mati kutu dibuatnya tapi lama-lama aku terima keadaan ini. 

Kalau tak ada urusan penting, tak payah keluar. Tak perlulah balik kampung dahulu. Kalau boleh online, online je. Boleh kan? 

p/s: berdebar tunggu keputusan ujian. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails