Sunday, October 9, 2016

Boracay - part 4

Assalamaualaikum semua. 


Rasa tak sabar nak habiskan cerita trip di Boracay. Asyik tangguh..tangguh sahaja. Bila nak sambung balik tak tahulah. 

Hari terakhir di Boracay, tiada apa-apa aktiviti menarik nak buat. Sementara tunggu van datang ambil pukul 9.30 pagi, sempat lagi jalan-jalan depan hotel. Ayah pula nak cari baju mandi dan kebetulan ada duit sikit, bolehlah belanja untuk ayah. 

Masa nak bayar, aku dengan yakin duit memang cukup tapi bila tengok balik alamak duit tak cukup. Uish malunya!! Siap cakap nak bayar duit RM tapi taukeh kedai tu tak nak terima. Bayangkan harga baju dalam PHP500, aku cuma dapat bayar PHP450. Nasib baik dia terima. 

Masa nak check out, dapat balik duit deposit PHP2,000 yang dibayar masa mula-mula sampai. Fuuh dapatlah aku bernafas balik. Jangan lupa, masa di airport sila sediakan duit untuk bayar cukai airport. Jangan nak belanja kesemuanya, kena simpan tau. 

Masa van ambil kami, kebetulan dapat naik sekali dengan pasangan dari Malaysia yang sama-sama sampai dulu. Sempatlah sembang apa yang mereka buat sepanjang berada di Boracay. 

Sampai di jeti, aku sempat lagi beli kuih tempatan Boracay. Sekali pandang macam biskut azan je. Rasanya lemak manis dan sedap dimakan dengan air kopi. 

Jangan lupa sediakan tips sedikit kepada yang tolong angkat beg. Nampak je beg aku merah besar tu, cepat-cepat mereka tolong angkat. Memanglah memudahkan kerja kita tapi mana yang ada percuma. 

Masa nak bayar tips tu, boleh pula aku tak ada wang kecil. Aduhai apalah nasib aku ini. Nasib baik, pasangan dari Malaysia tu sudi membantu. Sempatlah mereka bagi PHP20 untuk duit tips. Terima kasih ya adik. 

Sampai di airport sebelum ke kaunter imigresen, aku perasan bayaran cukai aiport adalah sebanyak PHP700 seorang. Alamak aku salah percaturan. Aku ingat dalam PHP500 seorang. Periksa balik duit yang ada memang tak cukup. tak salah aku, aku ada dalam PHP1,600.

Ayah dah mula bising-bising. 

Aku stress tiba-tiba. 

Aku bincang dengan adik aku, macamana nak bayar duit cukai airport ni. Duit tak cukup. Aku pandang belakang, aku nampak pasangan tadi. 

Alamak kena minta lagi duitlah nampaknya. Aduh malunya. 

Aku dengan adik aku, pergi cari pasangan tadi. Muka dah merah padam sebab malu nak minta duit lagi. 

"Minta maaf banyak-banyak ya adik. Akak tak cukup duit nak bayar cukai airport. Akak bayar balik dengan RM. Boleh ya?" 

Nasib baik mereka sudi membantu. Terharu aku dibuatnya. Rasa nak menangis pun ada. Terima kasih banyak-banyak. 

Kalau mereka tak ada, memang aku mati kutu dibuatnya. Kalau ada kedai pajak gadai, rasa nak gadai apa yang ada. Macamlah aku banyak harta nak bawa. Setakat kasut buruk dan beg penuh baju kotor, memanglah ada. Sanggup ke mereka terima? Hahaha!!! 

Alhamdulillah sepanjang perjalanan ke KLIA2, berjalan dengan lancar. Inilah pengalaman trip yang tak akan lupa sampai bila-bila dan jadikan ia sebagai iktibar. Jangan salah percaturan lagi. 

Kepada pasangan tersebut yang telah membantu kami di Boracay, terima kasih banyak-banyak aku ucapkan. 

p/s: kadang-kadang ada manis, kadang-kadang ada pahit. 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails