Monday, October 10, 2016

Perth & Western Australia - preview

Cuti panjang baru-baru sempena Hari Malaysia dengan Raya Haji, aku berdua dengan kawan aku telah memanjangkan kaki ke Perth. Jangan tak tahu, ramainya orang Malaysia di sana. Kebetulan masa tu cuti sekolah ke mana aku pergi mesti jumpa. Aku siap jumpa cikgu yang pernah mengajar Bahasa Malaysia masa aku darjah 3. Aduhai! 

Alhamdulillah sepanjang berada di sana, semuanya berjalan dengan lancar. Orang di Perth sangat peramah dan banyak membantu. Berbeza sangat suasana di Melbourne. Ikutkan hati, aku nak pergi lagi ke Perth kalau ada peluang. 


Kami juga telah sewa kereta dan tak sangka kami telah memandu lebih daripada 1,200km. Perrggh macam tak percaya je. Dahlah aku ni jarang sangat bawa kereta jarak jauh.


Tak perlu aku nak cerita panjang, biarlah aku kongsi gambar-gambar di sana. 



Hari Pertama


E Shed Market. 
Tempat orang Malaysia shopping cenderamata. 

Hari Kedua

Carversham Wildlife Park. 
Di sinilah aku jumpa cikgu aku. 

Hari Ketiga 

Bandar Albany. 


Albany Wind Farm. 


The Gap & Natural Bridge 

Hari Keempat 

Cape Leeuwin Lighthouse
Kecewa tak dapat naik rumah api sebab sedang ubahsuai. 


Busselton Jetty. 

Hari Kelima

Araluen Botanic Park. 
Seronok tengok bunga tulips. 


The Margaret River Chocolate Company. 

Hari Keenam

The Pinnacles. 

Lancelin Sand Dunes. 

Hari Ketujuh (aktiviti shopping di Perth)

Fremantle Market

Hari Kelapan

Stirling Garden. 

Belakang tu nampak Bell Tower. 

Keseluruhan trip? Aku puas hati walaupun banyak juga tempat yang tak dapat pergi. Masa aku di sana adalah musim bunga, pukul 6 petang dah gelap jadi aku perlu gerak cepat dan sampai ke destinasi. Masa memang mencemburui aku. Cewaah!  

Ada ketika masa kawan aku memandu, tiba-tiba ada kangaroo berhenti tengah-tengah jalan. Kami berhentikan kereta sampai kangaroo pergi. Bila ingat balik seram juga sebab masa tu waktu gelap dan berada di highway yang mana kiri kanan penuh dengan hutan. 

Bila aku nak mula cerita trip kali ni, aku tak berani nak jamin. Trip ke India belum mula lagi. Dahlah dua-dua trip ni ambil masa panjang. Apa yang mampu aku katakan, sabarlah ya. 

p/s: biar lambat asalkan ada. 

6 comments:

  1. Perth memang best... rasa macam nak mengulang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya setuju, perth memang best.
      nak pergi lagi tu ada tapi tak tahu bila

      Delete
  2. Replies
    1. Sabarlah. Nak kena ada mood baru boleh cerita.

      Delete
  3. betul..kena ada mood baru seronok mengarang.gambar juga dapat membantu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails