Sunday, July 14, 2013

Juadah berbuka puasa

Selamat berpuasa kepada semua. Hari ini hari kelima puasa kan? Aku baru hari ini nak puasa. Biasa kalau pagi-pagi macam ni, aku dah ke dapur cari makan apa yang ada dan sebelah petang aku jadi tukang rasa lauk. Bila sampai waktu buka puasa, aku dah kenyang tapi nak juga join makan sekali. Dasar tak malu betul!   Hehehe...

Setakat ini lauk juadah berbuka puasa memang aku yang masak. Bukannya tak nak beli makanan yang dijual di bazar Ramadhan tapi aku rasa aku tak yakin makanan tu sedap atau tak. Dibuatnya makanan tak sedap, sayang je aku beli. Dahlah makanan tu bukannya murah. Bagi aku, biar makanan tu simple tapi sedap. 

Juadah berbuka puasa hari ketiga. Lauk yang simple iaitu sup ikan, udang sweet sour, ikan pekasam dan carrot kukus. 

Nak masak pun, kena ada tekniknya. Selalunya aku dah plan apa nak masak jadi aku pastikan bahan-bahannya dah siap terlebih dahulu. Maksudnya, ikan tu dah siap dibersihkan dan cili kering dah dikisar sebab kita banyak habiskan masa waktu ini. Bila bahan dah siap, kita nak masak pun main campak sahaja bak kata Chef Wan. Dalam masa sejam, boleh siap 4 lauk. Senang kan?

Petang ni aku rasa nak masak ikan patin masak tempoyak sebab semalam aku nampak ikan patin ada dalam peti sejuk. Lama dah aku tak makan ikan patin ni. Bahagian yang paling aku suka ialah pipi. Lembut dan lemak rasanya, aku siap berebut dengan adik aku. 

Ok, selamat berpuasa sekali lagi. 

p/s: awal-awal lagi dah fikir pasal makanan. 

2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails