Saturday, August 16, 2014

Majlis Permuafakatan Keluarga Senyum Jempol 2014

Majlis permuafakatan keluarga Senyum Jempol untuk tahun ini berlangsung pada hari ketiga Syawal di Taman Temerloh Jaya. Sambil kita bergembira meraikan menyambut kedatangan bulan Syawal, diadakan sekali majlis ini supaya ikatan ukhuwah yang dibina tidak terputus. Lokasi Majlis Permuafakatan Keluarga Senyum Jempol 2014. 

Serba sedikit sejarah keluarga Senyum Jempol ini asalnya dari Kampung Lubuk Kecik yang terletak lebih kurang 4km di seberang Kampung Pangsenam, Jalan Temerloh ke Triang/Bera. Ia diterokai oleh orang melayu pada akhir tahun 1800 semasa pemerintahan Sultan Pahang pertama, Sultan (Wan) Ahmad Shah pada tahun 1856-1914. 

Bermula dengan Haji Awang Nayib iaitu orang ternama di Kampung Lubuk Kecik yang merupakan ketua, ulama, imam dan pawang di kampung tersebut. Beliau kemudiannya bernikah dengan Hajjah Timah dan keturunan beliau semakin berkembang. Sehingga kini keturunan Haji Awang Nayib sudah menjangkau ke generasi keenam. Adalah menjadi perkara wajib untuk mengetahui salasilah keturunan keluarga hingga ke peringkat moyang. Apabila kita mengetahui salasilah keturunan keluarga, dapatlah kita mengambil iktibar dan panduan. 

Majlis permuafakatan keluarga Senyum Jempol kali ini dimulakan dengan ucapan aluan tuan rumah iaitu wakil daripada keluarga Busu. Kemudian ucapan daripada wakil keluarga lain iaitu Ali, Daud, Yang Minah dan Meriam. Tak lupa juga berselawat, tahlil dan bacaan doa selamat. Majlis ini diakhiri dengan jamuan makan dan sesi fotografi. 

Sebahagian ahli keluarga Haji Awang Nayib. (ambil gambar pakai handphone. kabur sikit) 

Semasa majlis ini dijalankan, banyak perkara yang dibincangkan antaranya ialah:

1. Mengadakan aktiviti hubungan mesra seperti sukaneka. 
2. Mengadakan pengisian ilmu.
3. Khairat kematian.
4. Mengumpul dana untuk mengadakan aktiviti tahunan.
5. Mengemaskini maklumat keluarga melalui social networking. 

Untuk sambutan pada tahun hadapan dijangka akan diadakan di Buntut Pulau. Semua ahli keluarga akan bersama-sama memberi sumbangan untuk menjayakan majlis ini. Sama-samalah kita tunggu dan jumpa tahun depan semoga majlis ini semakin bertambah baik. 

p/s: seronok jumpa balik dan bermesra dengan keluarga. itu baru sambutan raya kan? 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails